Den nya tobakslagen började nyligen att gälla – nu har även de som feströker på krogen fått tänka om. Trots de nya reglerna har fler nattklubbar i Stockholm fått ett visst ciggtillstånd med särskilda rökrutor eller så kallade rökrum. Men vad gäller egentligen och vad händer om du bryter mot rökförbudet?Sveriges nya tobakslag trädde i kraft den 1 juli 2019 och förutom klassiska tobakscigaretter gäller de nya reglerna även e-cigaretter, vattenpipor och örtcigaretter. Det är nu förbjudet att röka på allmänna platser utomhus som uteserveringar till restauranger, nattklubbar och caféer, entréer till butiker, bibliotek och köpcentrum. Rökförbudet gäller även platser som tågperronger, taxizoner och busskurer, lekplatser och idrottsanläggningar.
Stockholmskrogar får rökrutorTrots rökförbudet på uteserveringar har Stockholm stad gjort en egen tolkning av tobakslagen och godkänt speciella rökrutor eller rökrum utomhus till flera aktörer. Nattklubbarna Slakthuset, Mosebacke och Trädgården har beviljats ciggtillstånd till sina uteserveringar och fler krogägare har hört av sig till Stockholm stad och ansökt om tillstånd.Folkhälsomyndigheten har fått uppdraget att informera kommuner och medborgare om tobakslagen 2019. Målet med de nya reglerna är att minska rökningen i Sverige – att barn och personer med allergier ska slippa utsättas för passiv rökning på allmänna platser. Om du bryter mot tobakslagen ska den som är ansvarig se till att rökförbudet följs be dig att fimpa cigaretten och informera dig om vad som gäller. Du kan bli avvisad från platsen om du fortsätter att röka – däremot får bara poliser och ordningsvakter göra det.
Butiker måste ha försäljningstillstånd
Butiker måste numera ha tillstånd att få sälja tobaksprodukter som cigaretter och snus. De som inte har tillstånd kan få böter eller fängelse upp till två år. Den nya tobakslagen gäller även försäljning av snus i små förpackningar och snusdosan måste innehålla minst 20 stycken. Har snuset tillverkats före den 1 juli i år får butikerna sälja de mindre snusdosorna fram till den 31 december 2019.
Comments are disabled.